URL Nedir?

Web adreslerinin resmi ismi URL’dir (Uniform Resource Locator). İngilizce’den bire bir çevirirsek “Standart Kaynak Bulucu” pek anlam ifade etmeyebilir ama, bu adresler sayesinde aradığınız Web sayfalarını bulursunuz diyebiliriz. Her Web sayfası sadece kendine ait bir URL’ye sahiptir. Örneğin http://www.seniseviyorumm.org bir URL’dir.
Bu URL üç bölümden oluşur. Soldan sağa okursak:
1) Protokol (http://, ftp://, news: vb.);
2) Alan adı (protokolden, ondan sonraki bölü işaretine kadar olan kısım; www.hitcanavari.net gibi);
3) Ve dosya yolu (ilk bölü işaretinden sonraki kısım).
Şimdi şu adrese bakalım:
http://www.seniseviyorumm.org
Baştaki http:// bize bunun World Wide Web’de yer alan bir HyperText dosyası olduğunu söyler.http://www.seniseviyorumm.org alan adının sonundaki net, bu sitenin ticari bir site olduğunu gösterir. (Bazı adreslerin sonunda tr, uk, jp gibi ülke kodları da görebilirsiniz.) Dosya yolundaki content.html, Web tarayıcınızda, yani ekranda görüntülenecek dosyayı, /universite/ozel/ ise content.html dosyasının bu sunucuda hangi klasörde bulunduğunu belirler.
Burada bir noktayı belirtmek gerekirse, çoğu Internet yazılımında protokolü elle yazmanıza gerek yoktur. Örneğin Internet Explorer ve Netscape Communicator’de Web sitelerinin adreslerinin başına “http://” eklemenize, CuteFTP programında “ftp://” eklemenize, veya Outlook Express ve Netscape Messenger’da “news:” eklemenize gerek yoktur; program bunu otomatik ekler.

0 yorum: